Wednesday, September 23, 2015

23. september – buss, tramm, rong ja turg

Täna tegime siis sellise nalja, et ärkasime kell 5! Nagu hiljem selgus, oli see seda väärt. Plaan oli külastada saare üht ülerahvastatumat atraktsiooni. Masside vältimiseks startisime väga vara ning plaani parim osa on, et me läbisime marsruuti vastassuunas.

Teekord algas autosõiduga Palmasse. Saart pimedas näha on uus kogemus ja täitsa põnev. Väiksematel teedel siin valgustust ei ole, aga tee on nii perfektselt joonitud, et tulete valgusest piisab aru saamaks, kuhu tee keerab. Tunnike sõitu, parkisime auto maaalusesse parkimismajja, mis on lähedal rongi-bussi-metroojaamale. Seal läksime bussi peale, mis sõitis veidi alla tunni ning viis meid Palmast saare põhjaküljele Port de Sollerisse. Vanasti oleks buss pidanud mäestikuahelast mööda kitsaid käänulisi teid üle ronima, aga nüüd on ehitatud tasuline tunnel – pikkust 3,6 km ja võtab reisi kestusest ca 30 minutit maha.

Port de Soller
Port de Soller on väga äge koht. Asub üsna kinnise lahe servas ja praktiliselt igas suunas kerkivad kohe saare ühed kõrgemad mäed. Seal on sadade väikeste (ja mõnede suuremate) paatidega paadisadam, loomulikult hotellid ja kohvikud. Põhjus, miks me siia aga tulime on 1913. aastast tänaseni käigus olev trammiliin, mis kasutab siiani peamiselt originaal-vaguneid – ka meie saime ühega neist sõita. Tramm sõidab Port de Sollerist ca 5km tagasi saare keskosa poole – Sollerisse.

Tramm
Solleris jalutasime veidi ringi, ostsime kohalikke kooke ning sättisime siis end teekonna järgmisele sammule – 1912. Aastast käigus olnud rongiliin Sollerist Palmasse. Teekond on üle 27 km, läbib kokku 13 tunnelit ning võtab veidi üle tunni. Rong ise on tõeline retro-elamus, aga parim osa on kahel pool avanevad vaated mägedele (Serra de Tramuntana mäestik, mis jookseb pea terve saare põhjaranniku pikkuses) ja apelsinisaludele.

Kohtumine teise rongiga
Rongi ja trammi kohta lugedes selgus, et need on alati väga ülerahvastatud, inimesed peavad terve tee seisma ja vahel ei mahu isegi peale (ja järgmise rongini võib olla 2 tundi). Just sel põhjusel saigi vara hommikul bussiga Port de Sollerisse sõidetud. Saime väga rahulikult trammiga sõita ning rongis oli nii palju ruumi, et saime ümber istuda rongi teisele küljele kui seal parasjagu paremad vaated olid. Meile tuli Palma poolt kaks rongi vastu ja mõlemas seisid osad inimesed püsti, plaan õnnestus seega ideaalselt.

Jõudsime seega rongiga edukalt tagasi Palmasse. Kõigepealt külastasime kohalikku siseruumides asuvat turgu. Ilmselt kõige põnevam ja isuäratavam turg mida kunagi nähtud. Turg algas tohutult kirju ja ekstravagantse mereandide valikuga: oli nii pisikesi haisid, elus krabisid, rääkimata kõikvõimalikest kaladest, kaheksajalgadest ja muudest molluskitest. Sealsamas kõrval olid nö sushibaarid, kus said letist sushit valida ja seal leti ääres seda siis süüa – tooraine oli kohe kõrvalt võtta. Edasi tuli puuviljade osa – ka see valik on siin väga kirju ja värviline (ja keskmiselt ka päris odav). Varusime mõned viigimarjad. Lisaks sellele siis mitmed letid kus müüakse erinevaid kohalikke delikatess-vorste ning vinnutatud sinki, mida viilutatakse otse suurte kootide küljest (kilohinnad tihti üle 100 euro).

Turg

Edasi jalutasime Palma ostutänavatel (sest linna sellesse otsa me järgmisel külastusel ei pruugi sattuda); siin on palju inimesi ja igasuguseid poode,  muuhulgas nt väga suur Desiguali pood ning näiteks üks pood, mis müüs ainult Disney tooteid ja mänguasju. Tegime veel väikese tiiru ja läksime tagasi parklasse auto järele.


Teel tagasi peatusime väga suures Carrefour poes, kus juba ainult toiduosa läbi vaatamiseks läks...väga kaua – valik võttis silme eest kirjuks. Hankisime natuke toidukraami ja hakkasime tagasi liikuma. Palmas oli sel hetkel ca 26 kraadi. Silmapiiril oli näha halle pilvi ja auto temperatuurinäidik hakkas väga kiirelt kukkuma, näidates vahepeal isegi 13 kraadi. Ilmselt natuke paneb see mööda, aga hotelli jõudes sadas ja ilm oli tunduvalt jahedam. Praeguseks on vihm järele jäänud ja homseks lubab juba head ilma.

No comments:

Post a Comment